Med je skvelý liečiteľ
Med sa zaraďuje medzi čisté prírodné produkty, ktoré sa využívajú mnohé storočí v ľudovom liečiteľstve kvôli svojim liečivým účinkom. Je to takmer jediná potravina, ktorá hneď po požití prechádza priamo do krvi človeka. Zvyšuje prirodzenú odolnosť organizmu a tím znižuje riziko ochorenia. Má tiež veľké antibakteriálne účinky. Používa sa na liečbu ochorení dýchacích ciest, pri nachladení, chudokrvnosti, obličkových ochoreniach, chorôb srdca, žalúdka, ale aj alergií. Med obsahuje v priemere okolo 15 % vody a 85 % cukru, ďalej dextríny, organické kyseliny, aminokyseliny, bielkoviny, peptidy, fermenty, rastlinné hormóny, enzýmy, minerálne látky, stopové prvky, vitamín C a vitamíny skupiny B. Med na rozdiel od repného cukru obsahuje jednoduché cukry v biologicky vyváženom systéme preto organizmus zbytočne nezaťažuje. Sladiť medom namiesto cukrom je teda veľmi zdravé.
Kedy používať med ako liek?
- pri nachladení a rekonvalescencii a pri chorobe, podávame med rozpustený v mlieku alebo čaji.
- pri prekyslenosti žalúdka med znižuje sekréciu žalúdočných štiav na polovicu.Na lačný žalúdok užívame 1 lyžicu medu denne.
- pri nespavosti berieme pred spaním 1 kávovú lyžičku medu.
- pri ochorení pečene a žlčníka uľahčuje liečenie ovocnými cukrami.
- pri nedostatku krvného farbiva (hemoglobínu) jeme pravidelne tmavý med, ktorý obsahuje viac železa, medi a horčíka.
- na precitlivené nervy vezmeme najlepšie lyžicu medu ráno na lačný žalúdok a lyžicu medu večer pred spaním.
- pri pálení záhy sa med doporučuje namiesto jedlej sódy.
- pri zápche upraví stolicu 1 kávová lyžička medu pred spaním.
Pri cukrovke sa doporučuje užívať denne kávovú lyžičku svetlého medu popri dodržiavaní diéty.
Med pomáha znižovať nadbytok tuku v ľudskom organizme, pretože obsahuje enzýmy, ktoré podporujú trávenie.