Choď na obsah Choď na menu

 


 

 MEDOVÁ KUCHÁRKA

 

 

Medovníky  
 
 
Potrebujeme: 650 g hladkej múky, 500 g kryštálového cukru, 4 celé vajcia, 2 malé lyžičky sody bikarbony, 1 malá lyžička škorice, 2 veľké lyžice tekutého medu, 2 veľké lyžice mlieka, 1 celé vajce na potretie, orechy na ozdobu, včelý vosk na potretie plechu.
 
Ako na to: na pomúčenej doske vypracujeme zo surovín hladké cesto,ktoré dáme do chladničky odležať min.1 h. Vopred rozohriaty plech vymastíme včelým voskom (medovníky sa nelepia). Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm,vykrojené ukladáme na plech,potrieme vajcom a ozdobíme orechom. Pečieme na 150°C približne 9-10 min.

 Osvedčený recept-medovníky sa nemusia piecť niekoľko týždňov popredu, pretože sú po upečení hneď mäkké. Nepatria medzi tie najkrajšie ale medzi najchutnejšie.

 

Medový koktail  
 
 
Potrebujeme: 4 dl mlieka, 1 vajce, 100 g medu, potlčený ľad
 
Ako na to:
Prevarené studené mlieko, vajce a med dobre vyšľaháme. Potom pridáme nadrobno potlčený ľad a ešte raz spolu vyšľaháme.

 

Medový koňak  
 
 
Potrebujeme: 1 sladené mlieko, 1,5 l mlieka, 2 vanilkové alebo karamelové pudingy, 3 PL medu, rum alebo koňak
 
Ako na to:
Plechovku s mliekom varíme vo vode 2 hodiny. Uvaríme puding, do ktorého pridáme med. Všetko necháme vychladnúť. Do misy dáme uvarené sladené mlieko, do ktorého postupne šľaháme puding, až vznikne hladká kaša. Potom po troche pridávame rum alebo koňak. Podávame v širokom pohári s ľadom.

 

Medová torta  
 
 
Potrebujeme: 1 vajce, 1 PL medu, 100 g práškového cukru, 1 ČL sódy bikarbóny, 250 g hladkej múky
Krém: 1/8 l mlieka, 2 PL maizeny, 50 g masla, 100 g práškového cukru, trochu rumu, 250 g ríbezľového džemu
Čokoládová poleva: 100 g horkej čokolády, 70 g masla
 
Ako na to:
Med, cukor, vajce a maslo za stáleho miešania zohrejeme vo vodnom kúpeli, pridáme sódu bikarbónu a miešame do zhustnutia. Ešte teplú hmotu nalejeme do preosiatej múky a na doske vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na 5 dielov, z každého dielu vyvaľkáme placku veľkosti tortovej formy a postupne upečieme vo vopred vyhriatej rúre doružova. Tortu zaťažíme - najlepšie cez noc. Na druhý deň ju polejeme čokoládovou polevou. Pri servírovaní jednotlivé porcie môžeme ozdobiť šľahačkou. Vychladnuté placky striedavo natrieme najprv džemom a krémom a poukladáme na seba.
Krém: Mlieko s maizenou uvaríme na kašu. Po vychladnutí maslo dobre rozmiešame s cukrom a rumom, postupne pridávame kašu a miešame.

 

Škandinávsky sladký syr  
 
 
Potrebujeme: 250 g tvarohu, 250 g masla alebo rastlinného tuku (Veto, Rama atď), ďalej 3 kusy syra Bambino, 0.5 dcl rumu alebo rumovú príchuť,
tmavý med, mandlové hobliny alebo strúhané pražené orechy,
prípadne opraženú sladkú strúhanku, keksy alebo oplatky
 
Ako na to:
Tvaroh rozdrobíme a spolu s tukom dávkujeme do misky kuchynského
robota. Vlejeme rum, vytlačíme Bambino a pridáme tmavý lesný med.
Najprv premiešame varechou a potom rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a
prípadne ešte dochutíme medom. Zmesou natrieme keksy a na povrchu
ozdobíme hoblinami mandlí, prípadne orechmi či sladkou strúhankou.
Dáme zachladiť do chladničky približne na 30 minút až 1 hodinu.
Zmes tiež môžeme vtlačiť do fromy a nechať spevniť v
chladničke. Po vyklopení ozdobíme povrch mandlami, orechmi,
hrozienkami, nakrájame na plátky a podávame s keksami alebo
oplátkami – podľa fantázie.