Choď na obsah Choď na menu

1. 11. 2009

 Ako vzniká med
Všetci poznáme staré príslovie "Pracovitý ako včela".. včely sú naozaj úžasne pracovité stvorenia, k výrobe 1 kilogramu medu vraj musia uletieť vzdialenosť desaťnásobku obvodu zemeguľe, pričom nazbierajú cca 150 000 dávok nektáru či medovice, pozbierané z asi 1 miliónov kvetov, listov a ihličia. Neuveriteľné, že...
Proces výroby medu začína výletom včiel prieskumníc,ktoré zistia smer a vzdialenosť ku zdroju potravy a odovzdajú informácie v úli ostatným včelám pomocou včelieho osmičkového tanca. Po tomto včely lietavky húfne vyletujú. Po naplnení medového váčku sa vracajú včely do úľa. Prinesený nektár rozkladájú vo volých bunkách na plástoch a odparujú z neho prebytočnú vodu vetraním,aby ho zahustili. Medzi tým opakovane nasávajú nektár cez hltanové žľazy,ktoré produkujú enzýmy a pridávajú ich do nektáru. Tieto enzýmy štiepia zložité cukry (sacharozu) na jednoduché (glukozu)-hroznový cukor a (fruktozu)-ovocný cukor. Takto upravenú sladinu (nektár) včelami môžme nazývať včelí med.Včely si med ukladajú nad plodové teleso až po povrch buniek a zaviečkujú včelým voskom.
Takto uskladnený Obrázokmed má včelám slúžit ako potrava pre ich potomstvo, predovšetkým na obdobie zimy. V priebehu zimy otvárajú jednotlivé bunky v plástoch a med konzumujú. Včely nám občas zbierajú aj medovicu,ktorá vzniká pri premnožení najmä vošiek a puklíc na stromoch ihličnatých aj listnatých,kríkoch aj tráv. Nabodávaním ihličiek a listov rastliny vylučujú šťavu,ktorú konzumujú vošky a prebytky vylučujú v podobe medovice. Túto medovicu zbierajú včely,osy,mravce. Mravce sa o populácie vošiek aj starajú a ochraňujú ich. Medovicové medy sú na zimu pre včely nevhodné lebo obsahujú pre nich nestráviteľné zložky.

Základné rozdelenie medu
Základné delenie medu, ktoré  sa odvíja od jeho pôvodu, je med nektárový (alebo kvetový, niekedy tiež lúčny) a med medovicový (alebo lesný). Už názvy hovoria o tom, z akého prameňa si včely priniesli do plástov vzácnu šťavu.
Nektárový med má väčšinou svetlo-zlatavú farbu a kryštalizuje skôr, než med medovicový (s výnimkou agátového, ktorý takmer vôbec nekryštalizuje). Nektár pochádza z lúčnych kvetov, ovocných stromov, z lipy, agátu a mnohých iných kvitnúcich rastlín a bylín. Je bohatý na jednoduché cukry a bielkoviny. Obsahuje tiež množstvo peľu z kvetov, čo ho obohacuje o ďalšie liečivé látky bylín, etérické oleje a rastlinné hormóny.Obrázok
Medovicový med je o poznanie tmavší, väčšinou hnedý až tmavo hnedý s červenými odtieňmi a kryštalizuje neskôr, ako med kvetový. Jeho základom je tzv. medovica – šťava, ktorú včely získavajú, ako vedľajší produkt parazitov žijúcich na stromoch, ako sú napríklad vošky. Tento med je bohatší na minerálne látky a stopové prvky a má silný antibakteriálny účinok.   

Jednotlivé druhy medu

Jeho druh závisí od vysadenej plodiny. U nás sú najznámejšie: z repky olejky, agátu, lipy, maliny, ďateliny, lúčne rastliny, slnečnica. Včely donášajú med len vtedy, keď určitý druh kvitne. Včelár musí tento druh medu vždy po odkvitnutí odobrať(vytočiť). Ďalej čaká na iný,neskorší druh plodiny kedy zakvitne.                                       

Kryštalizácia medu

Kryštalizácia medu je prirodzenou vlastnosťou včelieho medu z prevahou glukozy (hroznového cukru) nad fruktozou (ovocným cukrom). Túto vlastnosť medu využívame na pastovanie medov z repky olejky a lúčnych medov,ktoré sa miešajú za studena v kryštalickom stave. Tieto kryštály sa o seba obrusujú a tým sa stáva med dlhodobo roztierateľným. Takýto med sa má skladovať pri teplote do 18°C (cez leto do chladničky),aby sa nestal tekutým. Med z vyšším obsahom fruktozy je u nás agátový,ktorý kryštalizuje oveľa neskôr. Pri stekucovaní medu ohrievame pohár veľmi pomaly (vo vodnom kúpeli) max.do 46°C. Pri prekročení tejto teploty med stráca väčšinu vitamínov a enzýmov,med sa stáva menejcenný. Kryštalizácia medu je známkou pravosti s výnimkou agátového medu.

Med obsahujep1030618.jpg

*glukozu - (25-36%)

*fruktozu - (27-40%)

*sacharoza - do 5%

*iné cukry - (1-10%)

*vodu - (15,5-18%)

*enzýmy - (0,1-0,6%) fosfatáza,invertáza,kataláza,diastáza

*bielkoviny - (0,1-0,5%) závisí od pôvodu medu

*vitamíny - A,B1,B2,B6,B12,C,D,H,K,E,P

*peľové zrná

*mineralné látky - sodík,draslík,vápnik,fosfor,síra,chlor,horčík,železo,kremík,mangán,

*včeliu materskú kašičku

*vonné látky

*prírodné farbivá (karotén,flavony)

*voľné organické kyseliny - (0,1-0,5%) jablčná,citronová,pyrohroznová,glukonová

*aminokyseliny - (0,1-0,5%)

 

Med je pochúťka aj liek

Ako často konzumujete tento prírodný liečivý zázrak? Považujete ho len za veľmi sladkú a kalorickú dobrotu, alebo ho viac používate ako liek a prostriedok pre krásu? Medu by ste sa nemali báť,keď saObrázok snažíte zachovať si zdravý životný štýl. Med sa nepoužíva len v kuchyni už po tisícročia bol takmer všade výhradným sladidlom. Od pravekých ľudí, cez starovekých Egypťanov až po Grékov si chválili celé generácie med ako pochúťku i liek. Práve starí Gréci a Egypťania nám zanechali aj mnoho receptov ako s medom piecť, či ako ho využiť na kozmetické a liečebné účely.